Honung

Info om vår honung

– Våra bin samlar nektar från skog och ängar hos oss norr om Hässleholm. Vi skördar honungen vid olika tillfällen under säsongen vilket gör att vi får olika sorter som varierar i färg och smak beroende på vilka växter bina har samlat nektar från. Variationen av blommor och växter gör att honungen blir väldigt smakrik. 

– Försommarhonung på vårens nektar – Blir ofta mycket gulare i färgen, exempel på växter som bina samlar från är maskros, sälg, lönn, kastanj, äppleträd m.m.. (maj-juni)

– Högsommarhonung på sommarens nektar – Blir ofta ljusgul i färgen, exempel på växter som bina samlar från är hallon, björnbär, lind, vitklöver, m.m.. (juni-juli)

– Sensommarhonung – Blir ofta mörkare i färgen, exempel på växter som bina samlar från är ljung, lind, klöver m.m.. (juli-augusti)

– Vi tappar honungen på burk direkt efter slungning, silning och ympning*. Det innebär att det kan bildas ett vitt skum uppe på ytan, detta är pollen och mycket små luftbubblor som stigit uppåt under kristalliseringen. Det innehåller mycket nyttigheter så var inte rädd att äta detta. Det är även ett tecken på att honungen har låg vattenhalt.

– Vi värmer inte honungen eftersom vi vill bevara alla nyttiga enzymer och antibakteriella ämnen.

– Vill man göra honungen flytande går det bra att värma (smälta) honungen i burken till ca 40 grader i ett vattenbad utan att den förstörs. Honungen håller sig därefter flytande under en längre period om man förvarar den i rumstemperatur. Den blir inte dålig av att skifta i temperatur eftersom den innehåller antibakteriella ämnen. Däremot kan den skikta sig om den utsetts för varierande temperaturer vid långtidsförvaring. Därför rekommenderar vi att de burkar som man ännu inte öppnat ställs i jämn och sval temperatur.

*Ympning
Nyslungad honung är flytande men kommer att kristallisera (hårdna) med tiden. Eftersom honungen ofta blir stenhård och grusig när man låter den kristallisera utan åtgärd tillämpar vi ympning enligt den så kallade Ekobi-metoden. Det innebär att vi kan kontrollera konsistensen och påskynda kristalliseringen genom att tillsätta viss mängd redan färdigkristalliserad honung.