Bivaxdukar

Bivaxdukar – naturlig förvaring av mat.

Våra bivaxdukar är handgjorda med naturliga råvaror. Bomullstyg, bivax från egen biodling, tallkåda och rapsolja. Tillverkningen sker i separat egen lokal och de färdiga bivaxdukarna förpackas i förslutet, livsmedelsgodkänt vaxat papper för bästa hygien.

bivaxdukar

Vad använder man bivaxdukar till?

Man använder bivaxduken till förvaring av mat – istället för plastfolie. Använd den runt osten, smörgåsen, på frukt och grönt eller som lock på en skål. Värm duken på plats med händerna. Duken stänger ute lukt bra och den går att använda runt lök eller kokta ägg. Den går även att använda över deg som ska jäsa. 

Fördelar med bivaxduk istället för plastfolie?

 Bivaxdukar är naturligt bakteriedödande och andas vilket håller maten fräsch 
…de är formbara 
…bivaxdukar kan användas om och om igen 
…dessutom är de komposterbara – biologiskt nedbrytbara
…d.v.s. miljövänliga
…framförallt är bivaxdukar snygga.
 

Hur tvättar jag min bivaxduk?

Om bivaxduken är kladdig efter användning sköljer du av den i kallt vatten (max 20 °C). Tillsätt en droppe diskmedel och tvätta med mjuka delen av en kökssvamp vid behov.

Varför ska jag diska bivaxdukarna i kallt vatten?

Bivax smälter när det blir varmt vilket innebär att duken försämras.

Hur länge håller bivaxdukarna?

Vid normal användning och behandling håller bivaxdukarna länge. Efter 8-12 månader kan man behöva fräscha upp dukarna genom att behandla dem med värme och eventuellt smälta på ny bivaxblandning. Läs om det längre ner.

Hur förvarar jag min bivaxduk när jag inte använder den?

Vik ihop den rena och torra bivaxduken och lägg den i en kökslåda eller liknande.

Är det något mer jag ska tänka på när jag använder min bivaxduk?

Tänk på att låta maten svalna ordentligt innan du använder bivaxduken som lock på en gratäng eller liknande, bivax smälter vid relativt låg temperatur.

Använd inte bivaxduken till rått kött, kyckling eller fisk. Anledningen till det är att duken förstörs när man diskar den i de höga temperaturer som krävs.

Vad är bivax?

Bivax är antibakteriell och produceras av honungsbin. Det utsöndras som tunna fjäll från vaxkörtlarna på bakkroppens undersida. Biet formar sedan vaxet med sina käkar och använder det till byggnation av 6-kantiga celler i vilka de antingen förvarar drottningens ägg eller samhällets mat (honung och pollen). När de fyllt sitt förråd med färdig honung täcks cellerna med vax. Det här täckvaxet använder vi till våra bivaxdukar. Bivax används alltså ursprungligen som matförvaring.

Tips och trix för att fräscha upp din bivaxduk.

Efter 8-12 månader kan du behöva behandla din bivaxduk med värme. Gör så här.

Först av allt sätt ugnen på 70-80 °C.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Placera bivaxduken platt på pappret.

Sätt in plåten i ugnen.

Nu smälter och fördelar sig vaxet i duken. Det brukar ta 5-10 minuter. Tänk på att bivax är lättantändligt så värm inte i för höga temperaturer. Framför allt ha alltid uppsikt när du hanterar bivaxduken med värme.

Ta ut duken snabbt (annars fastnar den på pappret) ur ugnen och häng upp för att lufttorka, lämpligen med tvättklämmor. Tänk på att det är varmt.

Det går även att använda mikrovågsugn.

Då viker du duken platt så att den får plats i mikron.

Lägg bakplåtspapper under.

Kör mikron i 5-10 sekunder på max effekt (750 W). Upprepa eventuellt. Samma här att värm inte för länge och ha hela tiden uppsikt.

Ta ut duken snabbt (annars fastnar den på pappret) ur mikron och häng upp för att lufttorka, lämpligen med tvättklämmor. Tänk på att det är varmt.

Om din bivaxduk är välanvänd kan du behöva smälta på mer bivaxblandning. Vi kommer förhoppningsvis inom snar framtid börja sälja ett bivaxduk-kit med instruktioner. Här kan du läsa hur Marie Mandelmann  gör bivaxdukar.